Controle van de intonatie
Het komt voor dat een instrument er perfect uitziet en perfect afgesteld lijkt en dat het toch onmogelijk is om er een zuiver akkoord uit te halen. Hiervoor zijn twee mogelijke oorzaken. Ofwel staan de fretten scheef, te wijten aan een fabricagefout of een ‘getormeerde’ hals. Hieraan is weinig te doen.  

Een andere, meer gangbare oorzaak, is de afstelling van de brug in de lengte. Bij een electrische gitaar met losse zadels per snaar is de regeling hiervan een fluitje van een cent. Het is iets wat je best zelf wel eens kan proberen. Bij een accoustische gitaar komt er al wat meer werk bij kijken. Laat dit dus ook het beste doen bij een vakman.


Hoe ga je tewerk?

Controleer de stemming van de gitaar en in bijzonder de snaar die je gaat intoneren. Controleer met behulp van een stemapparaatje of de snaar op de 12e fret net zo zuiver is, dan als je die snaar los aanslaat. Als de toon op de 12de fret hoger is, dan is de snaarlengte te kort en moet ze langer worden gemaakt. Als de toon op de 12de fret lager is dan die van de losse snaar moet de snaarlengte korter worden gemaakt. 

Hoe je dit juist moet doen, dat kun je lezen bij het hoofdstuk "intoneren".