Intoneren van de gitaar:
Je gitaar is goed gestemd en klinkt mooi en zuiver maar, van zodra je voorbij de twaalfde fret komt gaat alles vals klinken? Dan is het tijd om je gitaar opnieuw te intoneren. Dit doe je door de zadels naar voor of naar achter te schroeven ofwel, de snaarlengte juist af te stellen door de afstand tussen topkam en zadel korter of langer te maken. 

Controleer of de snaar op de 12e positie net zo zuiver is, dan als je die snaar los aanslaat. Als de toon op de 12de positie hoger is, dan is de snaarlengte te kort en moet ze langer worden gemaakt. Draai dus het zadel naar achter (richting body) Als de toon op de 12de positie lager is dan die van de losse snaar moet de snaarlengte korter worden gemaakt. Draai dan het zadel naar voren (richting hals). Ga hiermee door tot beide tonen even hoog zijn. In plaats van de losse snaar aan te slaan kun je ook de flageolet op de 12de fret aanslaan.Tip: 
Als je écht een goed geoefend oor hebt, kun je dit op het gehoor proberen te doen. Neem dan wél de flageolet op de 12de fret als referentie. Een stemapparaatje maakt het echter een stuk gemakkelijker. Trek er ook voldoende tijd voor uit. Zeker als je dit nog niet vaak gedaan hebt kun je wel even bezig zijn. 

Opmerking:
Bij 99% van de akoestische gitaren en bij sommige (zeldzame) electrische gitaren kan de intonatie niet worden geregeld. Vaak moet hier dan de volledige brug verplaatst worden. Dit is zowieso specialistenwerk en is in de meeste gevallen ook vrij kostbaar.
Dit euvel is te wijten aan een fabrieksfout of aan de ouderdom van de gitaar. In het eerste geval kan je proberen de gitaar om te ruilen, afhankelijk van de duur van de garantie. In het tweede geval heb je waarschijnlijk te maken met een goedkoop instrument waarbij de kost van de reparatie de waarde van de gitaar sterk zal overstijgen. Je kunt je gitaar dan beter als decoratie aan de muur hangen en een nieuwe kopen.