Controle van de actie
Het kan zijn dat je snaren erg hoog boven de toets staan, wat het spel bemoeilijkt. Of juist omgekeerd, dat de snaren bij het spelen steeds tegen de frets kletteren. We hebben het hier over de zogenaamde “actie” van de gitaar. De actie kan bijgesteld
worden door het verhogen of verlagen van de brug. Dit is bij accoustische gitaren het witte stripje van plastik of been in de brug op de kast. Bij electrische gitaren zijn het vaak losse zadels. Een lage actie speelt lekkerder. Een hogere actie klinkt beter. Extremen zijn in beide gevallen niet goed. De afstelling van de actie is echter vaak een kwestie van smaak. Toch zijn er een aantal richtpunten.Meet de snaarhoogte tussen de dikke e-snaar en de twaalfde fret. Doe hetzelfde bij de dunne e-snaar. 
Meet bij electrische gitaren op de zeventiende fret.

De hoogte bij akoustische gitaren moet zijn: dikke E 2 mm en dunne e 1,5 mm tussen de 12e fret en de snaar.
De hoogte bij electrische gitaren moet zijn: dikke E 2 mm en dunne e 1,5 mm tussen de 17e fret en de snaar. 

 De hoogte bij basgitaren moet zijn: dikke E 2,5 mm en G 2 mm tussen de 12e fret en de snaar.


tip: je hebt hier niet noodzakelijk dure voelmaatjes voor nodig. Een plectrum van de juiste dikte doet het ook en kun je nog gebruiken om te spelen!

Let wel: dit zijn slecht standaard uitgangspunten. De actie is altijd een individueel bepaald compromis tussen klank en bespeelbaarheid!

Hoe je de actie van je instrument kunt instellen, kun je hier terug vinden.