Aanpassen van de topkam

Het invijlen van de topkam doe je met een set speciale vijltjes, die net zo dik zijn als de snaar die in het gleufje moet. Helaas heeft niet iedereen zo'n set vijlen, maar je kunt dit klusje ook met een goed set sleutelvijltje doen. Meet de hoogte van de topkam. 


Begin heel voorzichtig te vijlen. Let op de stand van de vijl !!

Doe na een paar slagen de snaar terug in het slot en meet opnieuw. Ga zo door tot het slot diep genoeg is. Doe dit bij alle snaren. Uiteindelijk kun je de bovenkant van de topkam nog afvijlen, omdat de snaar eigenlijk maar voor net iets meer dan de helft in de topkam zou moeten liggen. Kijk uit met de dunste snaren. Hou hier een fractie meer ruimte over. Hou bij gitaren met een tremolo ook wat meer ruimte over omdat de snaar uit het slot kan gaan bij gebruik van de tremolo.


Tip: Alhoewel het niet echt ideaal is kun je ook aan de slag met een fijn, driehoekig sleutelvijltje. Let wel op dat je de sleuven niet te breed vijlt.


Hoe je kunt controleren of je topkam al dan niet te hoog of te laag is kun je hier nog eens nalezen.

Let erop dat de snaren iets meer dan half in de sleuven liggen. Zo vermijdt je stemproblemen doordat de snaren blijven steken in te diepe sleuven.