Controle van de mechanieken  

Het stemmechaniek van een gitaar moet van een goede kwaliteit zijn om de snaren tijdens het spelen op stemming te houden. 
De beste mechanieken zijn oliebadmechanieken. Dit zijn dichte systemen waar de draaiende onderdelen goed ingevet inzitten. Hierdoor kan er geen stof en vuil bijkomen waardoor het mechaniek veel langer soepel blijft lopen. Andere mechanieken zijn open d.w.z. dat je de tandwielen gewoon kunt zien zitten. Controleer of alle schroeven goed vastzitten en dat het mechaniek soepel loopt zonder speling. Alleen dan zal de gitaar goed op stemming bijven.


Controle van de topkam  

De topkam is het stukje plastik, been of messing waar de snaren overheen lopen naar de kop van de gitaar. De bespeelbaarheid in de lagere posities is vooral afhankelijk van de hoogte van de topkam. Des te lager des te beter. Eigenlijk zou de topkam net zo hoog moeten zijn als de eerste fret.
Bij het afstellen van een gitaar is dit bijna onmogelijk. Daarom is de topkam meestal net een fractie hoger dan de eerste fret. 


Trucje:

Meet de hoogte van de topkam. Dit doe je door de snaar op de 3de positie in te drukken en te kijken hoeveel ruimte er zit tussen de 1e fret en de snaar.

Als je tussen de fret en de snaar precies een snaar envelopje krijgt, staat je topkam goed. Heb je nog ruimte over, is de topkam te hoog. Krijg je er geen envelopje tussen is hij te laag en zullen je snaren waarschijnlijk ook ‘ratelen’.

 Merk je dat de ruimte tussen de eerste fret en de snaar méér is dan een ‘fractie’, kan de topkam bijgevijld worden tot hij de juiste hoogte heeft. Laat dit over aan een vakman. Je hebt hier immers speciale vijlen voor nodig die vrij kostbaar zijn en, een te ver doorgevijlde topkam moet onheroepelijk vervangen worden! Merk je bij het opmeten dat je topkam te laag is en dat je snaren ratelen of je gitaar een beetje als een citar klinkt als je ze open aanslaat, laat dan je topkam vervangen.