Instellen van de halskromming

Wanneer je merkt dat je hals te hol staat (up-bow), zul je hem moeten aanspannen. Dat doe je door de halspenschroef vaster aan te draaien. Staat je hals te bol (back-bow), dan doe je het omgekeerde dus, de halspenschroef losser draaien. 

Electrische gitaar

Bij een electrische gitaar zit de stelschroef meestal in de kop van de gitaar. Zorg ervoor dat je een goed passende imbussleutel hebt! Met een net iets te kleine sleutel zal je de binnenkant rond draaien en dan past er niks meer.Acoustische gitaar

Bij een acoustische gitaar zit de stelschroef meestal in het klankgat. Meestal, want de bovenstaande variant komt ook vaak voor.Vintage Fenders

Bij oude Fenders en bij sommige vintage reissues zit de stelschroef achteraan de hals. Je kunt er dus ook niet bij zonder de hals te demonteren. Heb je zo een gitaar en is er iets mis met de halskromming, breng ze dan even binnen voor een onderhoud.


Hoe je de halskromming moet meten kun je hier nog eens nalezen.


LET OP!
Het aandraaien van de stelschroef kan tricky zijn. Voor je dit gaat doen moet je de stelschroef altijd even losser draaien voor het geval dat deze zou vastgeroest zijn. Draai daarna de stelschroef nooit méér dan een kwartslag aan. Is dit niet voldoende, wacht dan een uurtje en draai nog een kwartslag aan. Is het dan nog niet voldoende, wacht dan weer een uur en probeer dan nog een kwartslag. Als dit niet voldoet, dan is er een probleem en breng je je instrument het beste even bij me langs.

Voel je (te) veel weerstand, m.a.w. moet je écht kracht zetten, is er zowieso een probleem. Breng je gitaar dan binnen.

Ga uiterst voorzichtig te werk. Een (af)gebroken halspen repareren kost duur tot héél duur!


Opmerking: Naast de klassieke imbussleutels die iedereen wel in huis heeft kan het voorkomen dat je een dopsleuteltje nodig hebt. Dit is met name zo bij Gibson gitaren en bij veel acoustische gitaren waar de stelschroef in de kop van de gitaar zit.