Snaren vervangen:
Waarom verliezen snaren hun klankkwaliteit?  Omdat jij ze verslijt natuurlijk.  Elke keer je je snaren aanslaat, blijven er minuscule deeltjes aan je snaren plakken zoals huidschilfers, talg, zweet, pizzaresten en soortgelijke viezigheid.  Die blijven zitten tussen  de omwinding van je snaren en boren zich ook nog eens een weg naar de kern, waar ze niet alleen het metaal maar daardoor ook de klank van je snaren aantasten.  En dat is niet alles: de omgeving helpt er ook niet echt aan.  Vochtigheid en rokerige kroeglucht dragen ertoe bij dat je snaren simpelweg gaan roesten.  Het is dus niet meer dan normaal dat je ze op geregelde tijdstippen moet vervangen. En ja, dat klinkt simpeler dan het is maar, een beetje gitarist moet dit toch wel echt zelf kunnen!

Akoestische steelstring: snaren verwijderen

Hier komt dus een stringwinder erg goed van pas! Ontspan eerst de snaren en verwijder vervolgens de brugpennen met behulp van een stringwinder. Heb je dit niet, kun je een theelepeltje gebruiken. Ga de brugpennen niet met een schroevendraaier of een nijptang te lijf! Je hebt eerder beschadigingen dan je denkt!
Doe het kogeltje van de nieuwe snaar in het gaatje en steek de pin terug in de brug. Soms komen de pinnen bij het opdraaien van de snaar nog wel eens uit de brug zetten. Meestal is het genoeg om de pin even aan te drukken. Soms moet je opnieuw beginnen.


De juiste lengte van de snaar

Om de lengte van een snaar te bepalen om ongeveer drie windingen rond het stemmechaniek te krijgen bestaat er een eenvoudig trucje: Zet je hand recht op de vijfde toets van de gitaar. Laat hier de snaar overheen lopen. Let er wel op dat je ook je duim meepakt. Afhankelijk van de grootte van je hand heb je nu genoeg ruimte voor ongeveer drie omwikkelingen.
Nog één ding! doe de snaar nooit meer dan 1 keer door het gaatje in het mechaniek. Ook niet bij een nylonsnaar! Je hebt dan tangen en zagen nodig om ze er weer af te halen.


Verder met de mechanieken op de kop:

Haal de snaar van binnenuit door het gaatje (1e tekening). Sla de snaar terug en onder het andere eind van de snaar door. (tekening 2). Trek de snaar voorzichtig strak terwijl je het snaaruiteinde naar boven haalt. Draai nu aan het mechaniek en zorg dat de snaren netjes hun windingen maken onder elkaar. Zie hieronder. Probeer drie windingen minimaal op het mechaniek te krijgen. Dit geldt overigens voor alle gitaren, ook electrische. Let er goed op dat de snaar langs de BINNENKANT van de kop op het mechaniek loopt!


Hoe krijg je die snaar nu netjes rond het mechaniek?

Dat is inderdaad niet zo simpel. De kunst is om, bij het aandraaien van het mechaniek, net voldoende spanning op de snaar te hebben zodanig dat de snaar niet telkens van het mechaniek loopt. Hou de snaar vast zoals op de foto. Met je duim duw je de snaar naar beneden. Met je handpalm trek je de snaar naar boven zodanig dat er spanning op komt. Met je andere hand draai je de snaar in TEGENWIJZERZIN op het mechaniek. Succes!