Sigma ES355 copy Dark Sunburst Late seventies - early eighties
PRICE: 625 EUR
This Sigma model is in great, near mint shape and a fantastic player with an exceptional sound. One of the rare cases where the copy is better than the original... No kidding!

Deze Sigma is jarenlang de trouwe kompaan geweest van een bekend Belgisch muzikant (ik noem geen namen ;-)) en is bij mij gekomen in wat je zou noemen 'desastreuse' staat. Een écht podiumbeest en dat was er aan te zien. Gecorodeerde hardware, doffe, vette lak, een fretboard waarvan je echt niet wou weten wat er allemaal opzat, rotversleten tuners, ... Maar wel een bespeelbaarheid en een klank om je vingers bij af te likken (welliswaar niet aan te raden wegen intoxicatiegevaar...)! De gitaar werd helemaal uit elkaar gehaald en elk onderdeel kreeg een minitieuze poets en polishbeurt. De frets werden gedrest en de toets geschuurd en opnieuw geolied. De originele tuners waren op en zijn vervangen door grover locking tuners. De versleten topkam werd ingeruild voor een graphit exemplaar en de volledige electronica werd vervangen door CTS kwaliteit. Resultaat: een 'Near Mint' instrument met een geweldige klank en super bespeelbaarheid! Door wat met de toneknoppen te spelen gaat deze gitaar van romige jazz over rockabilly naar heavy metal.
Het 'hoe', 'wat' en 'waar' van dit instrument is nogal onduidelijk. 'Sigma' is eigenlijk het 'witte product' van Martin Guitars en de nadruk heeft altijd gelegen op acoustische gitaren. Toch zijn er een aantal electrische exemplaren bekend, alleen deze niet... Sigma werd tot 1983 in Japan gebouwd. Daarna verhuisde de productie naar Korea en vandaar, in 1986 naar China. Deze Sigma draag een "Made in Korea" sticker wat ze qua leeftijd dus ergens tussen 1983 en 1986 situeert. Punt is echter dat er in Korea nooit electrische Sigma's gebouwd zijn. De mensen van Martin Guitars (symphatieke gasten) zelf kwamen na wat heen en weer gemail en uitwisselen van foto's, tot de volgende hypothese:
Waarschijnlijk handeld het zich hier om een 'Japans' prototype van eind jaren '70 dat gewoon met de inboedel van Japan mee naar Korea verhuisd is. In Korea heeft men er een sticker 'made in Korea' opgeplakt en is het terrecht gekomen in het groothandelcircuit. Dat het zich om een prototype handeld zou ook blijken uit de brug en het staartstuk. Beide hebben een andere afmeting dan wat gebruikelijk was en zijn niet standaard. M.a.w. hou de brug en het staartstuk in ere want er is geen vervanging voor...