Onderhoud van de toets en de fretten
Onze toets en onze fretten willen we eigenlijk zo schoon en glad mogelijk hebben aangezien ons dat het spel aanzienlijk vergemakkelijkt. Bovendien oogt het ook mooier.
   

We kunnen twee soorten toets onderscheiden. Ofwel een gelakte toets (voorzien van een laagje vernis) ofwel een natuurhouten toets die verder onbehandeld is. Afhankelijk van het soort toets, zal onze werkwijze anders zijn.





Links: gelakte toets

Rechts: ongelakte, onbehandelde natuurhouten toets


Toets in natuurhout
Deze toets maakt het werk iets makkelijker, omdat je de toets niet hoeft af te plakken om de fretten te polijsten. Je kunt als het ware fretten en toets in één beweging doen.
Is de toets eigenlijk niet echt vuil en zijn de fretten niet echt geoxideerd, dan volstaat het om met een doekje (stukje keukenrol of tissue) waarop je een paar druppels fret conditioner hebt aangebracht, in de lengterichting van de hals, de toets goed in te wrijven. Let op! Overdaad schaadt. We hebben het echt over een paar druppels. Laat vervolgens de toets drogen en wrijf hem op met een droge, pluisvrije stofdoek. 
De fretten poets je op die manier gewoon mee. Het resultaat zou mat glanzend moeten zijn. Is dit niet het geval, dan is de toets erg vuil of zeer droog en/of zijn de fretten geoxideerd. 
In dat geval gaan we hetzelfde doen als hierboven beschreven maar niet met een doekje. Wél met een prop zeer fijne staalwol (000). Staalwol schuurt en moet dus wel met enige voorzichtigheid worden gebruikt. Denk er om, zeker met staalwol, altijd in de lengte richting van de toets werken. Geduld is hier een mooie deugd. Oefen zeker niet teveel druk uit op de staalwol. Ga liever een honderdtal keren meer op en neer. Ben je hiermee klaar, ga je nog even over de volledige toets met een stukje keukenrol. Hiermee haal je de staalwolresten en het teveel aan conditioner weg. Laat de zaak opdrogen en wrijf op met een droge stofdoek tot je een matglanzend resultaat hebt.





Toets in gelakt hout
Als de vervuiling miniem is, kun je altijd gewoon toets en fretten schoonmaken met guitar polish, géén fretboardconditioner maar polish! Daarna wrijf je de toets en de fretten glanzend met een droge doek.

Moet er echt gepoets worden, gaan we anders tewerk. Het spreekt eigenlijk voor zich dat hier het gebruik van staalwol zoals hierboven beschreven, een ware ravage zou aanrichten op de lak. Je moet de toets en de frets dan ook appart schoonmaken.


Om de fretten schoon en glad te maken ga je eerst de toets afplakken met schilderstape op een zodanige wijze dat tussen de fretten alle hout netjes bedekt is met een stuk tape. Vervolgens neem je een prop staalwol (de toets is nu immers beschermd) en je polijst alle vuil en oxidatie van de fretten. Ook hier geldt omzichtigheid: beter een keertje teveel wrijven dan een keertje te hard.

Eens onze fretten weer netjes schoon en blinkend zijn mag de schilderstape er af.

Nu is de toets aan de beurt.
Probeer hem eerst schoon te maken met guitar polish. Lukt dat niet, kun je altijd je toevlucht nemen tot een zacht sponsje, vochtig gemaakt in een zeepoplossing (in de volksmond: afwaswater). Let wel op, het is niet de bedoeling de gitaar een bad te geven. Eenmaal je de toets schoon hebt, wrijf je hem glanzend met guitar polish.

Het kan zijn dat er grijze vlekken op de toets zijn die je met geen mogelijkheid weg gepoetst krijgt. Het gaat hier om plaatsen waar de lak afgesleten is. Eigenlijk zit je daar dus op blank hout. Sommige gitaristen vinden dit leuk. Het bewijst immers dat hun instrument veel gebruikt is (wordt).
Het kan dan wel stoer staan, het is op termijn niet goed voor het hout van de toets. Laten herlakken door een vakman is hier de boodschap.

LET OP! Als je met staalwol aan de slag gaat doe je er goed aan je pick-up's af te plakken. Aangezien ze magnetisch zijn trekken ze het staalwolstof aan en dat is achteraf erg moeilijk te verwijderen.

Let op met schilderstape! De laklaag op de toets is vrij dun en kwetsbaar. Het kan gebeuren dat wanneer je de tape verwijderd, je stukjes lak mee los trekt. Ik plak de tape eerst even op m'n broek voor ik hem op de toets aanbreng. Op die manier kleeft hij minder sterk. Ik koop ook altijd de goedkoopste tape waarvan ik weet dat die niet al te best plakt...