Controle van de fretten en de toets 

De toets is meestal gemaakt van palisander, rosewood, ebben of esdoorn.
Dit zijn allemaal vrij harde houtsoorten die, als het goed is, weinig onderhoud vergen. De staat van de toets bepaald voor een groot deel het speelcomfort. Is het hout te droog, zul je meer moeite hebben om soepel met je vingers over de hals te glijden. Na verloop van tijd wordt een toets ook vuil. Hij is immers constant onderhevig aan de invloed van je vingers. Zweet, stof, vuil, vet zorgen ervoor dat de toets gaat dichtslibben en daardoor niet meer soepel speelt.


Een toets in goede staat is schoon, vertoont geen putten en heeft een matte glans.


De frets hebben een ronde bovenkant en een angel aan de onderkant waarmee ze in het hout van de toets vastzitten. Alle frets van de gitaar moeten precies even hoog zijn om te voorkomen dat de snaren er tegen aan rammelen tijdens het spelen. Als de frets niet allemaal even hoog zijn of diepe kuilen vertonen waar de snaren de frets raken, dan moeten ze gevlakt worden. Als de frets te laag zijn dan c.a. 0,6 mm, dan dienen ze vervangen te worden.Frethoogte controleren
De hoogte van de frets controleren doe je volgens de wiebelmethode. Hiervoor heb je een stukje gereedschap nodig wat je zelf ook makkelijk zou kunnen maken van een lineaal. Begin vooraan aan de kop en werk naar de brug toe. Je neemt telkens drie frets tegelijk en wiebelt dan met je lineaaltje op en neer. Lukt dit, dan is de middelste fret te hoog. 

De conditie van de frets
Deze fret is ingesleten waardoor de snaren bij bends kunnen blijven hangen. Diep ingesleten frets kunnen ook een oorzaak zijn van intonatieproblemen. Afhankelijk van hoe diep de frets zijn ingesleten is een fretdressing nodig (de frets worden op gelijke hoogte gevlakt en opnieuw gerond) of, in het slechtste geval, een refretting.Losse frets
Door uitzetten en inkrimpen van de toets kunnen frets loskomen. Een losse fret kan string buzz (kletteren van de snaren) veroorzaken, je kunt er je handen aan openhalen en het kan (zal) vervelende bijgeluiden veroorzaken.